Reportáž: Letní Evropské hry Speciální olympiády 2014 – Antverpy (den desátý 18. 9.) – Atletika, plavání, bocce, stolní tenis

ATLETIKA (Zpráva i foto H. Válková) – 18. 9. 2014

ATL 18 13 jásající BoženkaVšichni odjeli na atletický stadión a hvězdicově se pak rozjeli plnit různé úkoly, a to vzhledem k rozlosování a časovému pořadu. To proto, aby čas byl efektivně využit: skupina sportovní (Jirka a Vá) měli svoji disciplínu brzy dopoledne, hlavní logistická skupina (Mirek Nejdl, Eliška a Pavel – dnes vůbec nezávodí) vyrazili hned na EXPO a program HA s úkolem, vyzískat památeční razítka, suvenýry, snad i pro ty, co se tam nikdy nedostanou). Logistická skupina podpůrná (David, Božena, Jarka s Alenou Novosadovou) pak měly za úkol prošmejdit zbytek městečka MOL a zajistit poslední dárky. Závodili až po poledni. Logistické skupiny zvládly svůj úkol s přehledem a byly včas tam, kde být měly (což se nám před tím ne vždy podařilo).

První naší disciplínou bylo 100 m (závodil Jirka Pichl). Obvyklé rozcvičení, motivace i uklidnění a nástup na start – vše je dále zachyceno v mini-fotoreportáži. Po poledni jsme měli hned 3 želízka v ohni: 2 ve skoku do dálky a David – 1.500 m, a to v téměř shodný čas. Naštěstí už v tu dobu byla zpět skupina z EXPO a mohli jsme se rozestoupit po obvodu stadionu k fandění. U Davida jsme nejdříve zkontrolovali (Belgický Červený kříž), jak to vypadá s jeho nataženým svalem. Ale obinadlo, mastičky, masáž a celaskon udělali své, hlavně pak Davidova chuť závodit. Od startu David zase vyrazil jako ďábel, byl hned na čele mas a my jen čekali, jak to dopadne. Na čele byl ale jen první kolo (a 1.500 m jsou téměř 4 okruhy). Pak postupně vadl, závěr s vypětím všech sil zvládal indiánským během – kus chůze, kus běh a v cíli jsme to tipovali na 4. nebo 5. místo. Na stupních – David druhý – stříbro!!! No to bylo na infarkt! Netušili jsme, a David také ne, že pořadatelé použili pravidly povolený fígl, že startují společně 2 finálové skupiny odlišné výkonnostní úrovně se samostatným vyhlašováním.

Také dálka byla dramatická: začalo to tím, že se soutěž přesunula na jiný sektor, než byl pro kvalifikaci, což samo o sobě je orientačně náročné. Výkony závodnic ve skupině se od sebe lišily v rozmezí pár centimetrů. Ve 2. pokuse naše Božena přeskočila Bulharku o 1 cm, a toto vyburcovalo její trenérku tak, že ji pořád navigovala, řvala – až ječela všelijaké pokyny, což závodnici rozhodilo tak, že už lepší výkon nepodala. Mimochodem jsem trenérce rusky vynadala, že řve a ruší ostatní a že trenér v průběhu závodu nemůže dávat pokyny. Navíc tato trenérka po závodě svou svěřenkyni „sprdla“, že o 1 cm přišla o zlato. Dobrá trenérská práce. My jsme naopak s naší Jarkou sdíleli její žal, že skončila čtvrtá, ačkoliv se snažila. Ale kdo z nás získá 4. umístění v Evropě?

Je třeba ještě vzpomenout setkání s rodinou 90 leté paní Špičkové z Příbrami (viz předchozí informace), která přinesla našim sportovcům dárky. Samozřejmě jsme se společně vyfotili, vyměnili adresy.
Po závodech jsme zase spěchali do aquaparku – relaxovat a rozmasírovat svaly na poslední den. Všelijakých vodopádů, špriců z trysek a vln jsme si opravdu užili. Na večer pro nás ještě region Antverpy uspořádal „párty“. Nikdo sice nic moc nevěděl, ale s informací, že je to jen kousek pěšky – jsme vyrazili cca na 20 min. túru: napřed tmavým lesem, pak kousíček po dálnici, kterou kvůli nám policie uzavřela, a už jsme byli v kulturním otevřeném centru, navíc začalo mrholit. I když jsme byli „pod šapitó“, tma jak v ranci, v prostoru k umačkání, mokré židle, disko-hudba ohlušovala i neslyšící, takže jsme hochům povolili koupit si za žetony pivo, trošku si zatrsat a noční tmou domů. Dobrý nápad a vůle, za což děkujeme, se celkově moc nepovedl. Cestou zpět – orientace nic moc, takže se velení se ujala naše vedoucí voluntérka Pavlína (které nerozumíme), a to hlavně na rovných úsecích, na křižovatkách přenechávala velení Dáše.

PLAVÁNÍ (Zpráva a FOTO Jana Boubínová) – 18. 9. 2014

PlaváníMedailová žeň pokračuje :-). Ráno byla jen jedna kvalifikace – Jára obávanou dvoustovku znak, kterou před tím nikdy neplaval, zvládl jen s malým zaváháním (nebyl si jist, jestli uplaval teprve šest, nebo už osm bazénů), takže do zítřejšího finále jde s velkou nadějí na dobré umístění.

A zatímco Jára závodil, ostatní si v programu Zdravý atlet „vybojovali“ kartáčky na zuby, fotbalové míče, dokonce i nové boty od Nike.

Zato odpoledne!!! Ze včerejších kvalifikací šli všichni do finále s velkými nadějemi. První nastoupila Pavla. Plavala krásně a podařilo se jí doslova o dohmat porazit soupeřku z Belgie, která byla v kvalifikaci rychlejší. První zlato! Hned k dalšímu závodu nastoupily Aneta s Barunkou. V pětičlenném závodě byla podle kvalifikačních časů Aneta druhá, Barča pátá. Ale tady se ukázalo, že osud je nevyzpytatelný. Obě holky bojovaly jako o život a doplavaly přesně podle předpokladů, ale při vyhlašování nám překvapením málem vypadly oči z důlků. Barunka stála na druhém místě a dostávala stříbrnou medaili, zatímco Aneta a další dvě soupeřky jen účastnickou stužku. Byly diskvalifikovány pro předčasný start.

Dalším našim želízkem v ohni byl Pavel. V tříčlenném finále nedal svým soupeřům šanci a získal pro nás už celkově třetí zlatou medaili.

Ve tři čtvrtě na čtyři potom nastoupil ke svému finále včerejší hrdina Marek. Podle včerejší kvalifikace měl být jasně druhý, jeho soupeř ze Švédska dosáhl včera času lepšího o 39 vteřin, což je v plavání rozdíl takřka nepřekonatelný…ale znovu se děly zázraky, zase v náš prospěch – nebo že by štěstí přálo připraveným? Marek vyrazil kupředu, jako by měl raketový pohon, první stovku rozjel stejně rychle, jako včera stovku sólo. Začaly jsme mít s Dášou obavy, aby neplaval rychleji, než o povolených dvacet procent lépe oproti kvalifikaci, jak stanoví pravidla. Naštěstí ve druhé stovce dost „vytuhnul“, takže výsledný čas byl oproti kvalifikaci lepší „jen“ o osm vteřin… bomba a další zlatá! Marek se stal nejúspěšnějším ze šesti členů plavecké části naší výpravy. Nemůže ho už překonat ani Jára, přestože i ten má zítra v posledním závodě velkou šanci na další medaili.

Tak mu ještě jednou, prosím, držte palce!!!!!

S výsledky jsme moc spokojeni, protože každý plavec přijede domů s alespoň jednou medailí, ale už jsme za dva týdny dost unaveni a také se nám stýská, tak se už všichni těšíme domů.
A už jen malý dodatek na závěr: Pokud postrádáte fotky přímo z bazénu a ze závodů, je to tím, že se tu nesmí fotit…dost neobvyklé a velká škoda, ale dodržování tohoto nařízení pořadatelé dost pozorně kontrolují…

BOCCE (Zpráva a Foto Julka Witrtmannová) – 18. 9. 2014

BOCCE Naše dnešní medaileDnešní den jsme se na našem sportovišti nezastavili! Nejprve nastoupil ke své první hře Jakub Let, jeho soupeřem byl Belgičan a po nervy drásajícím boji Jakub vyhrál těsně 9:8!

Pak do svých posledních zápasů nastoupila děvčata – Veronika Lišková hrála o zlato se slovenskou hráčkou a Lucka Kvaková o 4. a 5. místo s hráčkou z Ostrova Man. Obě předvedly excelentní výkony a své soupeřky rozdrtily velkým rozdílem bodů – máme tedy další zlatou medaili od Veroniky a Lucka svým excelentním výkonem skončila těsně za medailovou pozicí na čtvrtém místě!

Jaroslav Peřina svůj úvodní zápas v jednotlivcích hrál proti Belgii a vyhrál 7:5! Jeho další zápas už byl finálový o zlato, soupeř z Litvy však byl nad Járovy síly a tak nakonec zakončil svou olympijskou pouť stříbrem.

A nakonec ještě jednou Jakub! Při svém druhém zápase se švýcarským hráčem neponechal nic náhodě a zvítězil 7:2, to ho posunulo do hry o zlato, o zlatou medaili si zahraje zítra, bude naším posledním želízkem v ohni! Přestože dnes vše vyhrál, ukápla mu slzička, protože už všichni na krku měli nějaký ten kov a on nic – až zítra!

Takže dnešní bilance – zlato, stříbro a 4. místo! Gratulujeme! Všichni hráči podali maximální výkony!

STOLNÍ TENIS (Zpráva a Foto Radek Vítek) – 18. 9. 2014

TT.18.01 takhle to vypadáVe čtvrtek se ve stolním tenisu dohrávaly dvouhry mužů a byly zahájeny dvouhry žen. Svou druhou medaili získal Bedřich Bulava, tentokrát tu nejcennější za první místo, když porazil všechny své soupeře ve skupině. Gratulujeme, Béďo!!!

Nejtěžší skupina čekala na sportovce Karla Lattu z Tloskova, který bojoval vyrovnané zápasy se svými soupeři, ale v této skupině skončil na pátém místě.

Výborně vkročila do soutěže žen Jaromíra Dejlová, když porazila hráčku ze Španělska, zítra jí čeká těžký zápas se soupeřkou ze Slovenska.

Zítra se do soutěží zapojí také další naše vynikající hráčka Petra Menšíková, která již získala bronzovou medaili v soutěži Unified. Budeme Ti fandit, Petro a přejeme další úspěch.

Za stolní tenis trenéři Otta Vala a Vítek Radek


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964
Příspěvek byl publikován v rubrice Letní hry, Letní hry 2014. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 821

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 821

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964