Reportáž: Letní Evropské hry Speciální olympiády 2014 – Antverpy (den osmý 16. 9.)

PL 02 Pavel před startemSystém práce naší výpravy už se plně stabilizoval (pevný soutěžní režim, zajištění dostatku toaletních papírů či hader na zem při věčně tekoucích sprchách, ale i dobrá orientace po klikatých cestičkách celého rozsáhlého kampusu, dopravní systém, vystihnutí, kdy v jídelně kampusu bývají nejmenší fronty, ale též nefunkce internetu v našem kampusu, avšak dobré spojení na atletické tribuně). Ředitelé sportů tedy dostali domácí úkol, předávat dílčí zprávy ze sportů. Jak uvidíte dále, plavání a bočisté splnili úkol na jedničku s hvězdičkou, stolní tenisté se jistě trochu polepší. Takže čtěte události z dalšího dne.

ATLETIKA 16. 9. 2014 (Zpráva: H. Válková, TT dle podkladů R. Vítka)

Atleti mají svůj sektor nejblíže ubytovacímu kampusu (autobusem 30 min), ale jsou nejvíce vzdáleni centru EXPO (autobusem hodinu a půl i více), kde jsou umístěny ostatní sporty a celý program Healthy Athlete (HA) a další zábavy. Taktéž je hodina a půl cesty minimálně mezi centry, kdy doprava funguje každé 2 hodiny, s rizikem zácpy (na silnici, my jsme na tom dobře). Jelikož také svých 13 disciplín (každý ze 6 sportovců 2 + štafety) mají rozstrkaných do celého dne, není jednoduché dostat se kamkoliv, včetně HA, kde po absolvování vyšetření mohou získat buď brýle (při nalezení oční vady) nebo po absolvování 5 prohlídek – nové botičky, do sucha i do vodičky. Včera (15. 9.) měli časovou šanci pro oční prohlídku jen 2 (Pavel a Eliška), ale o botičkách se nám všem může jen zdát. Proto tým ve volných chvílích jede „na zážitky“. Dopoledne byla šance navštívit a podpořit naše bočisty a stolní tenisty, potkat výpravu z Halle, pak krásné soutěže v gymnastice (hned vedle aletického centra v perfektně vybavené sportovní hale). Mimochodem, zázemí této haly si atleti našli k použití záchodů místo přecpaných Toi-Toi-ek, určených pro atletiku). Tedy – jedeme tak víc na zážitky ne na materiální požitky. Přesto už máme nakoupené různé suvenýry s logem her: užitečné, praktické i vzpomínkové, jako čepice, hrníčky, baťůžky, trička či mikiny, apod. Rodiče a ekonomové zařízení, neděste se předem, ale u stánků (na drahou krásu) se žádné účtenky nevydávají a přivezeme Vám jen okopírovaný jednotný ceník.

K zážitkům posledního dne kvalifikací patřilo i to, že všichni jsou ve finále a štafeta, kterou nacvičujeme už od příletu do Halle, se opravdu blýskla (Čermáková, Domeová, Malič, Pichl). Nebylo jen o rychlosti, ale i o hlavě: umět vystartovat, udržet lajnu i v zatáčkách a umět si předat v úseku. Pokud jsme vzpomenuli, že všichni jsou ve finále, tak to není tak úplně jednoduché, protože stačí „neudržet lajnu“, či mít tři neplatné pokusy ve skocích či hodech a do finále nepostupujete. Stejný systém je v plavání: špatný dohmat, diskvalifikace a můžete jen mávat z tribuny. Všechny finálové soutěže atletů začínají 17.9.

K zážitkům patří i obveselování sportovců různými dobrovolnickými skupinami. Už včera jsme vzpomenuli motýlky na stolním tenise. Na atletickém stadionu to byl armádní veterán, bývalý pilot, nyní člen veteránské hudební skupiny, který projížděl na historickém kole a nádherně zpíval. Na závěr nás dostala jedna paní, která přišla s česky psaným dopisem, mimochodem pěkným písmem a bez hrubek, a představila se nám, že je jí už 90 let, po válce provdaná v Belgii, její vnuk na SO reprezentuje Belgii. Tak nás přišla pozdravit. Na požádání, zda můžeme její dopis zveřejnit na stránkách specialolympics.cz nejen že souhlasila, ale přidala i fotografii. Buďme pyšní, při všech problémech, na ČR.

A poslední zážitek atletů??? Večerní koupání v aquaparku. Prolítali jsme všechny atrakce od brouzdaliště až po plavání ve hluboké vodě, vlna, vířivky, různé typy tobogánů či skluzavek. Nadšení byli i neplavci… a projevili chuť naučit se plavat. Tady to nestihnou, snad až doma.

STOLNÍ TENIS

U stolního tenisu se o zábavu stará Béďa Bulava svými spontánními projevy radosti ze hry, z medailí i ze života. Umí si to „ošéfovat“ (to je jeho úsloví). Petře zase k medaili pomohl její talisman „plyšák zebřička“. Také je třeba vzpomenou návštěvu delegace z Halle (zmínky budou i v dalších zprávách), která přijela zafandit s plným autobusem. Přijel i „pan míchačka“, tentokrát bez míchačky. Zítra, ale vy to budete číst už dnes (17. 9.) začínají zápasy dvouher mužů, v pátek dvouher žen.

Výsledky:
Unified muži: Karel Latta (S) – Jirka Kubásek (P): 2. Místo za Slovenskem, i když nejlepší výkon podali proti nejsilnějšímu Řecku (3:0).
Unified ženy: Petra Menšíková (S) – Zuzana Bláhová (P). 3. Místo za Řeckem a Tureckem, přičemž postup pro bronzovou pozici si vybojovaly nejlepším výkonem proti Slovensku.
Čtyřhra mix: Jaromíra Dejlová a Bedřich Bulava. 3 místo za Litvou a Maltou (opět nejlepší výkon při postupu – nad Slovinskem 3:0).

BOCCE 16. 9. 2014 (Zpráva: Julie Wittmannová)

Po včerejším zlatém úspěchu v týmech jsme plni očekávání nastoupili do soutěží párů.

Dvojice Veronika Lišková a Lucka Kvaková hrály ve velmi silné divizi 4 a už z předešlého dne měly jednu výhru nad Srbskem A, porazily ho 6:2. Do dalšího zápasu nastupovala naše děvčata s velkým odhodláním vyhrát a zajistit si postup ke hře o zlato. Bohužel soupeři byli tentokrát nad jejich síly, Belgický tým je porazil 9:1, ale bojovaly statečně do poslední minuty! Po prohře ukáply i slzičky! Celkově pak skončily na krásném 3. místě a tudíž máme další BRONZ!

Další bojující dvojicí byl Jaroslav Peřina a Jakub Let – ti začínali hrát hned prvním ranním zápasem a porazili Maltu 7:2! Na tribuně měli velkou fandící skupinu, mimo naše atlety a stolní tenisty na zápas dorazili naši přátelé z Host town Halle, s transparentem Tsjechie a českou vlajkou (kterou dle pravidel SO museli rychle schovat). Odpoledne proběhl velmi těžký a vyrovnaný zápas s Rakouskem, kde se při nerozhodném stavu 3:3 nastavovala jedna směna a nakonec naši chlapci podlehli Rakušanům 4:3 a také skončili na krásném 3. místě! TAKŽE U „BOČISTŮ“ MÁME VŠICHNI PO JEDNÉ ZLATÉ A JEDNÉ BRONZOVÉ MEDAILI! A zítra vyrážíme do bojů o medaile ve hře jednotlivců.

Mimo sportovní program jsme ještě stihli se sportovci navštívit Healthy Athletes (Zdravé atlety). Vyšetřit si nechali sluch, pak svlíkli ponožky a nechali si vyšetřit nožky. Už z pondělí jsme měli prošetřené zuby a oči a tak mohl každý sportovec dostat nové sportovní boty!

PLAVÁNÍ 16. 9. 2014 (Zpráva: Jana Boubínová)

Dopoledne dne 16. 9. čekaly naše plavce další kvalifikace. Aneta Pojerová i Barbora Spáčilová zaplavaly svůj standard a do zítřejších finále postoupily bez jakýchkoliv problémů. Po včerejší kvalifikaci dnes bojovali o naše první medaile Pavla Dvořanová a Pavel Cvengroš na 25m volný způsob a Jaroslav Němeček na 100 znak. Pavla skončila sedmá, měla trochu smůlu na vylosování. Zato Pavel i Jára zabojovali jako lvi, takže máme první dvě bronzové medaile. Jára si zlepšil svůj výkon z kvalifikace dokonce o neuvěřitelných osm vteřin!!!

V průběhu odpoledne nás na bazéně navštívili i naši přátele z hostitelského města Halle, kde jsme prožili minulý týden. Pro naše plavce to bylo obrovské, ale o to radostnější překvapení. Myslím, že kdyby se Jan i Ann dostatečně nebránili, byli by oba umačkáni :-).

Zítřek budeme mít opravdu nabitý. Dopoledne budou plavat kvalifikační závody všichni kromě Járy. Pavla, Pavel, Aneta i Barunka 25m prsa, Marek Šnédar svůj nejtěžší závod, 200m volný způsob. A Marka čeká odpoledne ještě finále na 100m prsa, Aneta s Barčou budou usilovat o medaile na 50m prsa.

(Dodatek H. Válkové)

Fotografií z plavání je málo ne proto, že by to trenérky neuměly nebo si mezi starostmi o závodníky neudělaly prostor pro pár fotek, ale proto, že bazén je v nejbližší vzdálenosti od Bruselu a asi přišel nový pokyn o citlivých datech a ochraně osobnosti sportovce. Není povoleno žádné fotografování, pouze akreditovaným zástupcům medií (takže zatímco naši rodiče a přátelé čekají na fotky svých známých závodníků, fotografuje je nějaký neznámý novinář a zveřejní to někde v tisku). Takže i vyhlašování na stupních vítězů je senzitivně modifikované: neuvádějí se jména sportovců. Ale to je právě to, na co se těší nejvíce. O asi 500 m dále od plaveckého bazénu jsou hřiště pro stolní tenis a bocce. Toto doporučení sem zatím nedoputovalo a vyhlašování výsledků se děje s plnými jmény a s fotografováním. Tak uvidíme zítra, vlastně už dnes…

(Foto ředitelé sportů)


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964
Příspěvek byl publikován v rubrice Letní hry, Letní hry 2014. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 821

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 821

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/specialol/html/stare/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 komentář u Reportáž: Letní Evropské hry Speciální olympiády 2014 – Antverpy (den osmý 16. 9.)

  1. Pingback: Letní Evropské hry SO 2014 – dopis od česko-belgické babičky | České hnutí speciálních olympiád

Komentáře nejsou povoleny.


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/specialol/html/stare/wp-includes/formatting.php on line 3964